19000 Ft feletti megrendeléseket Foxpost és GLS automatába ingyen szállítjuk 25 kg súlyhatárig

Ha elakadtál, szívesen segítünk!

Hétfőtől péntekig 9 órától 16 óráig.

Kattintható telefonszám:  06307415975

Blog

Egy ekcémás naplója 3. rész

Gábor
2021.04.02 20:29
Egy ekcémás naplója 3. rész

Ekcémás blog 3. rész.

Mire figyeljünk mikor mosószert és mosogatószereket vásárolunk, ha érzékeny a bőrünk, vagy allergiás eredetű bőrbetegségekben szenvedünk?

 

Alaposan meg kell néznünk az összetevők listáját, ami az esetek 99%ban megtalálhatóak a csomagoláson.

Ha érzékeny a bőröd, vagy különböző típusú bőrbetegségekben szenvedsz első sorban a tartósítószerekre kell figyelni. Ilyenek pl. : a Methylchloroisothiazolinone (MCI) / Methylisothiazolinone (MI or MIT) / Isothiazolinone (Kathon CG) / Benzisothiazolinone (BIT), Iodopropynyl butylcarbamate, octylisothiazolinone. Eléggé erős és hatékony tartósítószerek, melyek akár tartósabb és szűnni nem akaró ekcémát okozhatnak. Bármelyikük rendkívül irritálja a bőrt, amelyeknek teljes elhagyása után javulhatnak a tünetek.

Előfordul számos felnőtt és gyermekkozmetikumokban, mosó és mosogatószerekben, öblítőkben, de még bizonyos babapopsitörlőben is ahol nagyon ártalmas a babák kifejezetten érzékeny és vékony bőrének. Ezeket a tartósítószereket kifejezetten az olcsóságuk miatt használja a gyártók nagy többsége. Sajnos öko tisztítószerekben és mosószerekben is megtalálhatók.

De már egyre több gyártó tér át a kevésbé veszélyes phenoxyethanolra vagy egyéb más kevésbé káros tartósítószerekre. Ilyenek a phenoxyethanol mellett a natrium benzoat, Kálium-szorbát (Potassium sorbate), sodium pyrithione, Ethylhexylglycerin phenoxyethanollal kombinálva, Caprylyl Glycol szintén phenoxyethanollal kombinálva ezek a tartósítószerek biztonságosabbak, mint amit fentebb említettem.

Figyeljetek oda figyelmesen mikor mosószert vásároltok, hogy a termékben ne legyenek az írásom elején említett erős allergizáló tartósítószerek, optikai fehérítők, amik szintén ekcémát okozhatnak.

Foszfátok és foszfonátok, amik a vizeinkben fokozzák az algák szaporodását, amik kifejezetten káros dolgok az élővizeink élővilágát tekintve. EDTA - t se tartalmazzon, ha lehetséges. Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic acid (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése. Enyhén allergizáló hatású hosszan tartó használat során, allergiára hajlamos érzékeny bőrre kerülve.

Legközelebb a kozmetikumokról lesz szó, hogy mire figyeljünk ott is a vásárlás során.

Köszönöm a figyelmeteket, és további minden jót kívánok mindenkinek.

Üdv Gábor

A webshopban található mosószerek nem tartalmaznak allergizáló tartósítószereket. 

A termékeket itt találod.