19000 Ft feletti megrendeléseket Foxpost és GLS automatába ingyen szállítjuk

Ha elakadtál, szívesen segítünk!

Hétfőtől péntekig 9 órától 16 óráig.

Kattintható telefonszám:  06307415975

Blog

Műanyag műbalhé

István
2022.09.18 12:57

COMING OUT!

Szeretem a műanyagokat. Talán Isten káromlásnak hat egy zöld webshop tulajdonostól ez a mondat. Vállalom a kijelentésem.

 Miért is mondom azt, hogy szeretem a műanyagokat. A válaszom egyszerű, mert megkönnyítik az életem. Hálás vagyok a természetnek, a mérnököknek és mindenkinek, akik lehetővé teszik a műanyagok használatát, amivel megkönnyítik az életem.

 

Pályám elején magam is műanyagfeldolgozással foglalkoztam. Ezen évek alatt megtanultam sok dolgot a műanyagokról a gyártásuktól kezdve a felhasználásukig. És igen, azt is, hogy hogyan lehet újrahasznosítani, felhasználni a műanyagból készült termékeket életciklusuk végén. Vannak olyan felhasználási módok, melyekkel nem értek egyet- pl. egyszer használatos csomagolások- viszont sok esetben újra használhatóak.

Nem félek a műanyagtól és kérlek te sem félj. A mai kor környezeti szennyezését nem a műanyag okozta. Azt mi magunk, emberek. Én, Te, Ő, Mi. Soha nem láttam még műanyag palackot orvul eldobódni az erdőkben. Sőt az utcán sem láttam még műanyagpalack hordákat, akik már csak azért is összeszennyeznek mindent.

Azt sem tagadom, hogy vannak olyan műanyag összetevők, amelyek veszélyesek, vagy veszélyesek lehetnek az egészségre. Én magam is évekig rágtam műanyag alapanyagot, mert így tutira tudtam, hogy milyen anyag van a gépbe töltve. A műanyagos éveimnek hála egy nagyon aktív közösség tagja vagyok sok-sok nyugdíjassal, akikre nem a rák jellemző. (Csak halkan jegyzem, meg, hogy a gyógyszeripari dolgozók java része rákos lesz mire elérik a nyugdíj korhatárt.)

Szóval nem kell félni a műanyagtól, hanem tanulni kell nekünk mindannyiunknak. A használatát és a körforgásos felhasználását. Minél többet visszaforgatunk a már felhasznált és legyártott műanyag termékekből – ez lehet bármilyen termék, palack, kanna, ételtartó- annál kevesebb új alapanyagot kell legyártani a vegyiüzemeknek. Így látványos csökkenést tudunk elérni globális szinten. Vannak olyan műanyagok is, amelyeket nem lehet még egyszer újra használni. Ezeket korábban égették, vagy csak simán elföldelték.

Ma már tudunk olyan felhasználási módot adni nekik, amivel értéket tudunk teremteni és nem szennyeznek, nem okoznak további fejfájást. Az egyik ilyen magyar szabadalom a műanyag beton, mely a Masuko Kft. tulajdona. A hivatkozott linken minden fontos infót megtalálsz a technológiával kapcsolatban. http://www.masuko.hu/altalanos.html   Vagy mondhatom a MOL gumi bitumenjét, amelyet Zalaegerszegen kezdtek el gyártani és kiváló minőségű út építhető belőle. Erről a következő linken találsz minden infót. https://mol.hu/hu/vallalati-ugyfelek/bitumenek/gumibitumen

Vagy itt van a legújabb még kísérleti megoldás a szuper vizes műanyag bontás. Ezzel a technológiával magas hőmérsékleten és nyomáson vegyi alkotó elemeire tudják bontani a fejlesztők a műanyagokat. Léteznek már műanyagbontó baktériumok is. Szóval úgy gondolom, hogy van már olyan tudás a birtokunkban, amivel megmenthetjük magunkat a kihalástól. Mert a bolygó köszöni szépen jól van. Eddig 5 kihalási esemény volt a Földön, aki mindet túlélte. Minket is túl fog élni. Csak mi halunk bele a magunk butaságába és abba, hogy nem vállalunk felelőséget a tetteinkért.

A műanyagok használata indokolt az életünkben. Ha csak a mi üzleti szegmensünkre gondolok- tisztítószer és mosószer gyártás- könnyen belátható, hogy nem lehet mindent üvegben tárolni, szállítani. És az sem megoldás, ha csak papírcsomagolású mosószódát, szódabikarbónát, citromsavat és szappant használunk mosásra, tisztításra. Ja és ecetet üvegben. Kizárólag üvegben. Elismerem ezeknek a szereknek a szerepét az életünkben. Való igaz, hogy jók. Azzal viszont vélhetően több kárt okozunk, ha mindent elsavasítunk magunk körül.

Nem vagyunk egyformák, mindenki más és más igényekkel rendelkezik. És persze mindenkinek más és más az időbeosztása. Akinek kevés ideje van takarítani az a hatékony koncentrátumokat fogja választani és leveszi a palackot a polcról. Ha már palack. A műanyagnak az a nagy előnye, hogy szinte minden tárolható benne és könnyű a tömege, ami szállítási szempontból fontos. A nehéz dolgokból darabra kevesebbet lehet szállítani viszont cserébe az autónk többet fogyaszt elszállított darabszámra tekintve. Mire is gondolok? Egy egy literes műanyagflakonos tisztítószer teljes tömege 1150-1300 gramm között van, míg ez üveggel: 2500-3000 gramm. Ha egy kamion 40 tonnát tud vinni, akkor egyszerű matek és kijön, hogy melyiket olcsóbb szállítani fajlagosan.

A gyártók folyamatosan fejlesztik a csomagolásukat. A Cleaneco gyakorlatilag világelsőként kihozta és használja a komposztálható csomagolást. Igaz drágább egy kicsit a hagyományos pet palackhoz képest, de azt gondolom, hogy idővel olcsóbbá tud válni. https://bibo.hu/rolunk/bemutatkozas

Nehéz döntés a gyártók részéről a csomagolás, mert meg kell felelni egy sor hatósági előírásnak, kevés legyen a súlya és Te is megtud fizetni, szívesen elvedd a polcról.

Szeretem a műanyagot. És megtanultam kezelni. Felelősséget vállalok a magam tetteiért, ezzel védem a családom és a te családod életét is. Ne félj a műanyagtól és vállalj felelősséget a döntéseidért egy élhetőbb jövőnkért.

 

Szeretettel,

István